2012/12/27

En skönare och snyggare rakning

Brukar du bli öm eller sårig efter en rakning? Eller får du inte till rakningen så att den blir helt jämn och hudnära? Då gör du antagligen helt fel. Det finns förstås olika nivåer på vad man vill åstadkomma med rakningen. Vill man bara ha bort skägget någorlunda så kan det fungera med en rakapparat, men den kommer tyvärr inte så nära huden som man oftast vill. Vill du få till en helt perfekt rakning där huden känns len som en barnrumpa efteråt och tycker att rakningskonsten är något du vill fördjupa dig i, kanske du ska våga dig på en rakkniv. Men för oss vanliga dödliga som vill se snygga ut, men inte lägga ner massor av tid på att lära oss ett gediget hantverk, så är rakning med rakhyvel ett fullgott alternativ.

Satsa på en riktigt bra rakhyvel
 

Det finns några saker du behöver ha koll på. Det är inte jättekomplicerat och har du bestämt dig en gång för alla så blir det riktigt enkelt rätt snabbt. Vad jag menar är att man behöver en del verktyg och tillbehör för att det ska fungera bra:

  • Trimmer kanske du tror att du inte behöver. Om du rakar dig dagligen så behöver du sannolikt inte det, men om du ofta väntar tre-fyra dagar mellan rakningarna ibland så är det helt nödvändigt. Även om skägget kan verka kort, så ska du alltid trimma det om du låtit det växa mer än två dagar, annars kan din rakning bli allt annat än behaglig och snygg. En trimmer kan du dessutom använda till håret vid behov.
  • En riktigt bra rakhyvel, med minst tre blad. Glöm billiga engångsrakhyvlar. De kan dels vara böjda i bladet och dels sakna den riktiga skärpan som behövs. Det finns idag rakhyvlar med skak- och vibrationsfunktioner. Det kan nog fungera bra, men är oftast helt onödigt. Pröva dig fram till vilken sorts rakhyvel du gillar och fortsätt med den.
  • Du behöver en kräm, skum, tvål eller gel som "smetas" på huden innan rakningen. Det är personligt vad man föredrar, men något du bör undvika till varje pris är produkter som innehåller alkohol. Det gäller generellt för huden, men framför allt på känsliga områden som ansiktet. Själv föredrar jag en mjuk rakkräm.
  • Om du har en extra känslig hud kan det vara bra att börja rakningen med en rakolja innan man lägger på krämen (eller vad man har valt). Oljan minskar friktionen bladets dragande i huden.
  • Efter rakningen måste du smörja in huden med en after shave lotion eller balsam, som återfuktar huden och gör den mindre irriterad. Det är också bra om du hittar en produkt som drar samman porerna, är bakteriedödande och gärna luktar gott. Jag använder gärna produkter med aloe vera och allra helst miljömärkta.
 
Rakkräm gjord efter gamla metoder med vegetabiliskt stearin.
Rakkräm gjord efter gamla metoder med vegetabiliskt stearin.
 
After shave lotion
After shave lotion
 

Börja rakningen med att trimma skägget om det har växt ut i några dagar. Se därefter till att väta ner ansiktet med vatten. Det ska vara varmt men inte hett. Gör det helst genom att dränka in en handduk med varmt vatten som du sen lägger mot huden. Detta är för att mjuka upp hårstråna innan rakningen. OCH det är väldigt viktigt, så skippa aldrig den här första delen.

Om du inte behöver börja med en olja, smörj in huden med exempelvis en rakkräm. Det sista du gör innan rakningen är att dra krämen "mothårs" en gång för att få in den under stråna.

Raka med hyveln i samma riktning som skägghåren ligger. Skölj av hyveln under rinnande vatten mellan varje eller varannat drag. Slå inte med hyveln mot tvättställskanten för då riskerar du att böja eller slöa bladen. Jobba dig "utifrån-och-in" i ansiktet. Börja vid sidorna under öronen och sen nedåt och arbeta dig inåt mot mitten. Släta ut och spänn huden där du rakar dig så att hyveln inte får tag i något veck och var särskilt försiktig vid adamsäpplet på halsen.

Blöt ner samma handduk som innan och torka försiktigt av dig överflödig kräm. Avsluta sen hela proceduren med en väldoftande lotion och beundra dig själv i spegeln en stund. Snyggt, eller hur? Om du är osäker kan du kolla in den här filmen som steg för steg visar hur du rakar dig med hyvel på bästa sätt.

 

Free your mind!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar