Golfrestaurangen jag hade föreslagit för intervjun hade stängt för säsongen, så vi åkte vidare i karavan in till centrum. Jag hade varit på Gästhuset en gång tidigare och tänkte att deras goda husmanskost med en lite egen snits inte kunde bli helt fel. Jag hade redan hunnit utbyta de första artighetsfraserna med Lothar och min nervositet hade skakats av lite. På väg in hinner han skämta om att mat på konstiga språk som man inte kan uttala inte är något för honom. De serverar boeuf bourguignon. Jag kan inte annat än skratta inombords. För trots den lite tröga starten, så känner jag på mig att det kommer bli en både trevlig och intressant stund. Vi hinner knappt sätta oss innan Lothar börjar prata och det flödar ur honom, inte på ett påträngande sätt, utan med en sagoberättares fängslande intensitet.
|
Foto: Marunga |
Lothar Marunga bor i Länghem, utanför Svenljunga, med sina två väldresserade schäfrar Izze och Raffe. Hundar har alltid varit en stor del av hans liv. Innan pensionen jobbade Lothar på postorderföretaget Ellos som väktare, där någon av hans hundar alltid varit med. "När man är hundmänniska och vill ha sin hund med sig så finns det inte så många jobb att välja på, men väktare fungerar". Han är en erfaren instruktör och domare för brukshundar och har med sin frispråkighet retat en hel del i hundbranschen. Men säkert minst lika många uppfattar hans rättframhet som befriande ärlig.
|
Foto: Marunga |
För femton år sen började Lothar upptäcka att allt inte stod rätt till med hans hälsa. Hans blodtryck var ohälsosamt högt och hjärtfrekvensen var ojämn, som berodde på ett minst sagt osunt leverne. Den upptäckten fick honom att bland annat nästan helt sluta att dricka alkohol. "Jag tar ett glas vin ibland, men det är väldigt sällan." Betablockerare hjälpte honom att få ordning på hjärtrytmen och effekten var omedelbar. För två år sen drabbades han av cancer, vilket var ett tungt besked att få, men en tid efter en operation blev han friskförklarad. Trots att han nu levde ett betydligt lugnare och hälsosammare liv, var hans fysik långt ifrån bra. Kroppen var sliten och kraftlös. "Jag är väldigt fåfäng, förstår du." Jag ler igenkännande medan han fortsätter. "Men fåfänga är hälsosamt. Jag vaknade en morgon och såg plötsligt gäddhänget under mina armar och tyckte att det såg förskräckligt ut." Han visste förstås att det inte hade hänt över en natt, men han hade aldrig sett det så tydligt. De flesta män hade antagligen köpt en tjock vadderad jacka, tigit still och försökt förtränga verkligheten genom att köpa en större TV och en ny bil, men Lothar är långt ifrån som alla andra. Han berättade om sin obehagliga upptäckt för en nära vän, som föreslog gymträning, för att bli av med gäddhänget. Så vid 67 års ålder, med en omväg via Friskis & Svettis, skaffade Lothar sitt första medlemskort på gymmet i Sexdrega, något som skulle komma att förändra hans liv.
|
Foto: Marunga |
Jag frågar Lothar hur han som aldrig tränat på gym tidigare vet hur han ska göra rätt med sin träning utan att anlita ett proffs. "Jag frågar alla som verkar kunna sin sak", replikerar han snabbt. "När man är äldre måste man ta det väldigt försiktigt i början eftersom det är så mycket större risk för skador. Det tar längre tid att få upp rörligheten i lederna." Lothar värmer upp en hel del, men är inte rädd för att testa att lyfta mycket tungt. "Börjar man försiktigt så klarar man mycket sen." Han har sett att många äldre ofta får lära sig att inte lyfta för tungt, något han menar är helt fel. "I början måste man vara försiktig, men sen måste man väcka musklerna till liv och det är så gott att vakna med träningsvärk. Det är ett kvitto på att man når resultat och att man lever." Lothar är tydligen en riktig stämningshöjare på gymmet. Han pratar med folk och peppar alla, testar nya övningar som han ser andra göra. Hans långa erfarenhet som tränare och domare i brukshundsvärlden har lärt honom det mesta om hur man tar folk på ett bra sätt. Tiden på gymmet har förändrat honom mycket. De tidigare ständiga problem med ryggen är borta. Hans klädstil har förändrats och de stora skjortorna har bytts ut mot tajta svarta linnen. Inte sällan försöker han på skoj utmana yngre atleter. Han berättar om ett tillfälle när han handlade på Gymgrossisten och föreslog den vältränade mannen i kassan att de skulle tävla med armhävningar om kvitt eller dubbelt om priset, men den unge mannen vågade inte anta utmaningen.
|
Foto: Marunga |
Under vårt möte varvas hans berättelse med kommentarer som vittnar om livserfarenhet och insikter. "Människor som misslyckas skyller ofta på andra omständigheter, men många gånger är det så att de har svårt att lyckas för att de är olyckliga och mår dåligt. Jag försöker ta hand om mina egna problem direkt, istället för att skylla på andra och annat". På mina frågor om hur man ska lyckas att komma igång och fortsätta med träning på ett bra sätt, svarar han snabbt och övertygande: "Om du vill få snyggare armar, leta upp nån på gymmet med snygga armar och fråga hur du ska få likadana. Om du vill bli snyggare i kroppen, så kan du inte fråga en som ser lika illa ut eller värre än du själv. Eller om du vill satsa pengar så kan du ju anlita en bra tränare." Det låter så självklart att jag nästan skäms, eftersom jag vet att jag själv oftast av ren feghet förr hellre pratade med de som visste mindre om träning än jag.
|
Foto: Marunga |
"Vet du vad som är det jävligaste med att bli gammal?" Efter att ha sett hans livsbejakande hemsida och pratat med honom i över en timme blir jag lite överrumplad av frågan. "Det är att det känns helt meningslöst att planera framåt, sånt man vill göra om tio år". Det här är en av de saker som gör att det är lätt att fascineras av Lothar. Ingenting har enkla svar och det finns alltid flera sidor av allt. Han är en livsbejakande man som trivs med sitt nuvarande tillstånd, men som samtidigt avskyr att vara gammal. Efter några års intensiv träning har han blivit en helt annan människa och kan fysiskt mäta sig med många år yngre män. Styrkan visar han gärna upp för gymmets ungdomar genom att göra enarmshävningar. "Mycket är en fråga om teknik, men det ser imponerande ut att klämma tio på en arm", säger han och ler. Lothar ser numera oförskämt vältränad ut för att vara några år över 70 och han har ett blodtryck som en tonåring - definitivt ett levande exempel på att det nästan aldrig är för sent att ändra sin livsstil och bli stark och välmående. Vi bryter upp och jag beger mig till min värld, berikad med nya insikter och lite mer jävlaranamma.
|
Foto: Marunga |
Free your mind!